Op 27 februari 2010 werd

diavoorstelling

Deze pagina wordt binnenkort verder aangevuld.

 

Via onderstaande links kunt U een diavoorstelling van de verschillende kunstwerken bekijken.


 

De zuil met twee stadsklokken.

De betekenis van de afbeelding op de klok

De wijzerplaat is van RVS en de foto is gelaserstraald.Op de foto zijn twee mensen te zien uit de oertijd.Een ontmoeting in de tegenwoordige tijd.Op de achtergrond is de oneindigheid te zien, het universum met de drie helderste sterren van de pleiaden.

Betekenis van de naam van de ontmoetingsplaats Time == Art

Letterlijk tijd is kunst als je er anders mee om kan gaan door anders naar de tijd te kijken.Een verbinding maken met anders communiceren en samenwerken wordt gesymboliseerd door de twee verbindende isgelijk tekens die ook in onze huidige computertaal terug te vinden zijn.

 


De stadsklokken worden gedragen door een zuil in de vorm van een vrouw.

Op haar buik staat een kolibri , dit vogeltje staat symbool voor de liefde bij de indianen.

 
Linkerkant

 


De zegels; de blauwe adelaar (onafhankelijke visie)en de gele mens ( kracht van de keuze).Op de achterkant staan de zegels; rode maan (gevoel) en hemelwandelaar( onderzoeken) en de blauwe nacht(dromen en stilte).

 Rechterkant

 


De zegels; blauwe storm( transformatie)blauwe hand( begrijpen) en blauwe aap( humor, spelen)Aan beide kanten van de zuil zijn mantra’s getekend door de Tibetaanse monnik en kunstenaar Onju Atta.Het Ohm symbool staat aan de rechterkant en vertegenwoordigt het heden, verleden en de toekomst.Het is verbonden met manlijke energie.En links staat het tamsymbool.Dit symbool is verbonden met het lichaam, de spraak en de geest van de Groene Tara godin.Door dit symbool te gebruiken maak je een verbinding met je vrouwelijke energie. Onju heeft de mantra’s Ohm Mani Padme Hum ( mededogen) en de mantra Ohm Tare Tutare Ture Soha( bevrijdster en bescherming biedend)

 


Hoofd

 


In de nek van het vrouwenbeeld zitten drie munten met de betekenis ; Al een

Vanuit haar keel spreekt zij uit dat we samen een kunnen zijn.Op de achterkant van de kroon staan de woorden liefde en respect en er was nog net plek voor de initialen van Ad Samuels,degenen die ooit het plan opgevat heeft om een romantische ontmoetingsplaats te maken in het stadshart van Almere.

 


Het proces , the making off van Time == Art
In september 2007 kreeg ik de opdracht van de Gemeente Almere om voor het Stadshart een romantische ontmoetingsplaats te maken rond een stadsklok. Elke grote stad heeft immers een 'meetingpoint' bij een stadsklok. Almere kon niet achterblijven als snelst groeiende stad... De locatie die ik heb gekozen voor de ontmoetingsplaats is het echte hart van de stad bij het Belfort, aan de Schutterstraat.

Mal van piepschuim, bank van beton!

Na het maken van het schaalmodel en de goedkeuring van de opdrachtgever ging ik aan de slag met het productieproces. Het schaalmodel is 3d gescand en op ware grootte in piepschuim gemaakt. Na alle voorbereidingen is het heel indrukwekkend als je voor het eerst in een grote ijskoude hal de voorbode ziet staan van wat ooit echt gebruikt gaat worden door heel veel mensen. In de volgende fase maakten we een plastic mal over het piepschuim heen. Na het verwijderen van het schuim goten we het beton in de mal.


Mac3Parc , de Creative Campus

Op 3 maart 2009 kwamen de eerste drie banken naar mijn atelier op de Creative Campus in Almere, toen nog ontzettend kaal maar veelbelovend. In de voormalige wasplaats van de Beijersdorffabriek was ik zo ongeveer de eerste ondernemer die zich vestigde op het terrein. Het was een aparte ervaring om de fabriek tot bloei te zien komen. In de eerste weken zijn er leerlingen geweest van Almeerse scholen die mee hebben geholpen aan het schoonmaken, knippen en plakken van de eerste steentjes.

Op 1 augustus 2009 kwam de zuil voor de stadsklok en de blauwe bank. Het was nog een hele toer om de zuil in mijn atelier te krijgen. Met veel vakmanschap is het terrazzo op de onderkant van de zuil geplaatst en ook zonder mozaïek had de zuil al een indrukwekkend voorkomen.

Een wonder!

Het is een wonder wat met veel geduld en liefde mogelijk is. Meer dan tweehonderd vrijwilligers uit Almere maar ook daarbuiten hebben met enorm veel enthousiasme meegewerkt. Mij heeft het gewiebel op een wankele steiger in elk geval ook goede kuitspieren opgeleverd!Samen kregen we het voor elkaar om eind 2009 het project succesvol af te ronden. Met zeker duizend kilo steentjes bekleedden we kale betonnen banken “Totdat de banken blonken als diamanten”, zoals mijn vader zo treffend beschreef...

Blauwe bank

De blauwe bank is het universum en neemt je mee in de oneindigheid, de diepte in. Deze bank is verbonden met het westen en met de kracht van transformatie. Elk steentje is als een stofdeeltje dat je meevoert naar je eigen droom in tijd en ruimte.

 

Voorkant

De onderste rand van de bank bestaat uit sterrenbeelden. Met o.a. De Grote en de Kleine Beer, Cassiopeia, het sterrenbeeld met de vorm van een W, de Lier met de heldere ster Wega. Bootes met als helderste ster Arcturus en de Noordelijke kroon, de Pleiaden, Orion met de drie heldere sterren, de Driekoningen. Voor de Maya’s waren de Pleiaden een belangrijke sterrengroep. De mayakalender van 260 dagen is afgestemd op de natuurlijke ritmes van het menselijk lichaam en op de cyclus van de Aarde met de Maan en de Zon, de Pleiaden en de gehele Melkweg. De aarde maakt drie rondes; de eerste ronde om de eigen as in 24 uur, de tweede ronde om de zon in een jaar en de derde ronde om Alcyone de centrale ster van de Pleiaden in 26.000 jaar.

 

Rugleuning

Op de rugleuning staan nevelvlekken afgebeeld. Het bijzondere is dat tijdens het mozaïeken van de nevels er d.m.v. een lijnen- en vormenspel spontaan dieren ontstonden. De linker draaiende nevel bleek een schildpad te zijn. Bij de Maya’s zijn er per jaar 13 manen van 28 dagen. Elke maan heeft een eigen dier waarvan de herkomst in de sterrenhemel ligt zoals de Maya’s die kennen. Elk dier heeft zijn eigen focus, als voorbeeld of als kracht.

 

“Maan 13 de Schildpadmaan. Afhankelijk van de periode waarin je geboren bent hoor je bij een van de dertien manen. Omdat ik op 13 juli geboren ben hoor ik bij de Schildpadmaan. Kernwoorden daarbij zijn; verdragen, laten voortduren en aanwezigheid. De schildpad draagt de kennis van tijd met zich mee.”

Naast de schildpad ontmoeten twee andere wezens elkaar en helemaal rechts kun je een vogel ontdekken.

 

Bovenkant

Er vormen zich zeven heuvels op de bovenkant van de bank. Zeven is al sinds lange tijd een geluksgetal.Het is ook een heilig getal en komt in alle kalenders voor.

 

Rechterzijkant

In de uitstekende bobbel kan je de honingverzamelaar ontdekken, de Maya – bijengod Muzen Cab. Hij waakt over de inheemse bijenvolken. Ik wilde hiermee de aandacht vestigen op deze uitstervende diersoort. Hiernaast zie je een windjuweel, een heilig symbool van Quetzalcoatl, de gevederde slang. Dit doormidden gesneden slakkenhuis werd als wind bedoeld in de functie van de levensadem.

 

 

 

Linkerzijkant
De weg door een labyrint is een symbolische reis door het leven.Op weg naar het centrum van het labyrint kan je antwoorden krijgen op je vragen.Je doorkruist de vier windrichtingen en de vier elementen. Een labyrint is anders dan een doolhof.Verdwalen is niet de bedoeling, er is maar 1 weg.

 

Achterkant

 

In het midden zie je een prachtige levensboom.De boom bevat 10 cirkels met de bijbehorende symboliek en wijsheid.Linksonderin staat een indiaan met een vosje op zijn hoofd.Rechts zie je een hert dansen met een olifant.Het hert staat bij de indianen voor zachtheid en een olifant is vaak groot en zwaar.De bank laat zien dat je niet op elkaar hoeft te lijken om het leuk te hebben samen.